Tuesday, December 18, 2012

DURIAN CREPE






Beberapa hari yang lalu , telah mencuba buat "Durian Crepe" buat pertama kali..hot sangat sekarang ni..jadi nak cuba lah jugak! Tapi, kak Xana tak guna filling fresh cream...sebaliknya guna pastry filling + isi durian. Resipinya:-

DURIAN CREPE...

250g. tepung gandum
3 biji telur ( kalau guna gred A, guna 2 biji shj.)
500ml. santan
1/2 s.teh garam
1 s.teh pes pandan @ warna hijau ( utk. kulit warna hijau)
1 s.teh pewarna kuning ( utk. kulit warna kuning)
--> kalau nak guna warna lain...silakan.

Caranya:-
1. Satukan semua bahan di atas & masukkan ke dlm. blender dan kisar. Kemudian, tapiskan.
2. panaskan non-stick pan dgn api yg kecil.Letak sikit minyak ke atas pan.
3. Tuang satu senduk adunan crepe ke dalam pan.
4. Angkat pan , lenggokkan bulat.
5. Bila dah masak, angkat dgn. perlahan...tak perlu diterbalikkan.
6. Letakkan filling di tengah crepe...lipat half-way (menutupi filling) , separuh bulat...kemudian lipat kiri & kanan dgn kemas dan lipat kan menjadi bentuk 4 segi.
7. Ulang proses di atas hingga adunan habis.

Pastry Filling :-
2 cwn. susu segar @ susu cair
1/2 cwn gula ( boleh dikurangkan)
4 biji kuning telur -- gred A
1 s.teh esen vanila
sedikit garam
6 s.besar tepung jagung
2 s.besar butter

Caranya:-
1. masukkan susu 1/4 dulu + gula ke dlm periuk. Masak dgn api yang kecil hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur ...kacau.
3. masukkan esen vanila + garam...kacau sebati.
4. Masukkan tepung jagung susudu dahulu...kacau, kemudian masukkan baki susu dan tepung jagung semuanya serta masukkan juga butter.
5. Kacau sebeti hingga mendidih dan pekat.
6. Tutup api...tukar ke dlm mangkuk , tutup mangkuk dgn cling-wrap.Simpan dlm. peti ais selama 3 jam atau semalaman, baru diguna...

Filling Durian : ambil lebih kurang 400g. isi durian dan lecek.



 

 glitter graphics
Purple Sign

No comments:

Post a Comment